středa 25. ledna 2017

Singapur

 
Hned po ránu opouštím Malajsii a vydávám se na zhruba hodinový let do Singapuru, kde strávím celých 27 hodin. Už na letišti je vidět, že Singapur je sice malý, ale velice rozvinutý a organizovaný stát, kde se dbá na pořádek a čistotu (odpadky a bordel tu nepotkáte). Hned po příletu vyplníte příletovou kartu a sejmou Vám otisky (to i v Malajsii). Všude mluví anglicky, i veškeré nápisy jsou v angličtině, jelikož angličtina je jedním ze 4 oficiálních jazyků. Nápisů tu je opravdu hodně, kde stát, kde nestát, co dělat a nedělat (například se nesmí vozit ovoce durian v metru-hodně smrdí), označená rezervovaná místa atd. Líbí se mi, že je to velice slušně napsáno a často i hravou formou, žádné strohé příkazy jako v Čechách. Opět se tu jezdí vlevo a Anglii připomínají i dvoupatrové autobusy městské dopravy. Jsem hrozně překvapená, že i když je provoz docela hustý, tak nikdo netroubí, působí to na mě velice klidným a organizovaným dojmem.
Vydávám se místním vlakem, řekla bych spíš metrem, z letiště k hostelu. Lístek si koupíte v automatu, kde zvolíte cílovou stanici a zaplatíte daný obnos. Já měla problém s tím, že jsem neměla drobné a automat nechtěl 10 dolarů akceptovat, tak mi místní paní poradila dojít si rozměnit (platí se tu singapurským dolarem, 1 dolar = 18 Kč). Lístek musíte přiložit k turniketu při příchodu i odchodu a na stejný lístek si můžete nahrát více cest, za 3. cestu vám vrátí zálohu 10 centů a za 10. cestu máte 10 centů slevu. Tomu říkám ekologické myšlení. Otevřená nástupiště tu neexistují, všechna mají stěny s dveřmi, u kterých vlak zastaví. Ve vlaku stanice hlásí, ale mají i tabule se stanicemi, kde aktuální stanice bliká a postupně zhasínají, takže super jednoduché.
 
V hostelu jsem si nechala batoh a vydala se objevovat krásy města za doprovodu vydatného deště, který vydržel až do večera. Jelikož má Singapur jen malou rozlohu, najdete ve městě velké množství mrakodrapů a vysokých budov, které se střídají s nižšími budovami s menšími obchůdky. K té stísněnosti mě zaujalo, že mají podélně půlené dveře, které nejdřív otevřete a pak půlku vysunete, hustý vynález především na toaletách. 
Jelikož se blíží čínský nový rok, po celý den jsem narážela na dekorace, obchody a přípravy pódií na tu velkou událost.
Pěšky jsem doputovala až k obřímu kolu, na které jsem se rozhodla i přes déšť a sníženou viditelnost se vydat. Máte z něj krásný výhled na celé město, na mrakodrapy, na moře se spoustou lodí i na hotel Marina Bay se zahradami, kam jsem zamířila hned poté.
 
 
Cestou jsem prošla několik nákupních center, která jsou velká, moderní, čistá a nabízejí především světové luxusní značky, jako Prada, Versace, Armani, atd. V centru u Marina Bay hotelu měli dokonce i kanál s gondolami, kluziště, kasino a divadlo. 
 
Každé obchodní centrum má i své občerstvení, které je opravdu rychlé a nabízí většinou pokrmy s rýží a nudlemi. Nebo místní také hodně jedí u stánků, kde je jídlo už navařené a vy si jen ukážete. Mé první jídlo v Singapuru byla opravdová mňamka - kuřecí řízek s rýží, dušeným zelím a curry omáčkou. Jako druhé jsem si dala nudle a k nim jsem dostala takovou polévku, ale nevím, jestli se měla nalít na ty nudle nebo se jíst zvlášť. Každopádně s hůlkami jsem si neporadila a musela jsem si říct o vidličku.
 
Když projdete krásným obchodním centrem a hotelem Marina Bay Sands, ocitnete se v obrovském parku, v takové oáze klidu uprostřed velkoměsta, který je i naučným a hodně ekologickým (používají vlastní biomasu jako energii). Já tam strávila většinu odpoledne a večera procházením různých částí zahrad (čínská, malajská, palmová) a focením. Vstup je zdarma, akorát za procházku v korunách květin a za návštěvu dvou skleníků se platí. Největší atrakce přichází ale až v 19.45, kdy se obří umělé květiny rozsvítí a začíná dechberoucí hudební a světelná show trvající asi 15 minut.
 
 
 
 

Celé následující dopoledne jsem měla ještě čas, a tak jsem se vydala na ostrov Sentosa, který je takovým jedním velkým zábavním místem pro celou rodinu. Dostanete se tam lanovkou nebo monorail za poplatek, nebo pěšky přes umělý násyp zdarma. Když už jste na ostrově, tak tam je monorail, autobusy i plážové tramvaje zcela zdarma.
 Na tomto ostrůvku najdete zábavní park Universal studios, spoustu hotelů, vodních parků, interaktivních muzeí, pláží a občerstvení. Je tu také krásný výhled na moře se spoustou nákladních lodí a údajně nejjižnější místo pevninské Asie, které se ale nachází na ostrově přístupném z ostrova Sentosa (kde asi soudruzi udělali chybu?). Já mám bohužel jen pár hodin, tak to jen tak zběžně okouknu a jedu na autobus, který mě za zhruba šest hodin doveze zpět do Malajsie, do hlavního města Kuala Lumpur.
 
 


Celkově jsem ze Singapuru nadšená, velké, přesto klidné město s množstvím zeleně. Hodně lidí mě varovalo, že je drahý, ale já se vešla pod 100 dolarů (1800 Kč) i s ubytováním a vstupem na kolo (650 Kč). Oproti jiným asijským městům tu je dráž, ale ne více než v Čechách.

1 komentář:

  1. Přečetl jsem jedním dechem. A moc chválám foto. I v tom lijáku se Ti podařilo vystihnout charakter města. Posílám pozdrav z promrzlé Prahy

    OdpovědětVymazat