neděle 22. ledna 2017

Malajsie: Langkawi 3

Dneska další skvělý výlet, tentokrát lodí mezi mangrovníky. Zase mě dneska nevyzvedli, prý jsem nestála před ubytováním a nemohli mě najít, ale já tam stála celou dobu u silnice, ještě o 15 minut dříve. Tak si pro mě tedy nakonec přijeli a odvezli nás na sever ostrova, kde jsme se nalodili do malé loďky s panem řidičem a průvodcem Nourem, který byl přírodovědec, takže jsme se toho spoustu dozvěděli o místní přírodě. Byli jsme veselá loď, celkem 11 turistů z Indonésie, Íránu, Ománu, Ukrajiny, Norska, Číny a já z ČR. Hlavně s íránskou rodinkou byla velká sranda.
Většinu z 5 hodin jsme se plavili v údolí řeky, která se vlévá do moře a kolem které rostou kvanta mangrovníků. Jelikož byl zrovna odliv, jejich kořeny byly obnažené a působily dost strašidelně. Nour nám vysvětlil, že potřebují sladko-slanou vodu, že při přílivu vzroste hladina vody až o 2 metry, takže kořeny zcela zakreje, a že z jejich dřeva se staví velice odolné mosty, dříve se z něj vyrábělo uhlí a dnes se používá i v medicíně.
 
Cestou jsme zastavili u spousty atrakcí. První byli makaci, kteří jsou jak diví po jídle, které jim Nour hodil. Dokonce si pro něj odvážně skočili do vody, to bych neřekla, ze makaci umí plavat. Všichni si nás zvědavě prohlíželi a čekali, jestli z nás něco vypadne. Druhá parta makaků na nás čekala v úžší části řeky, kde byli jen kousíček od nás a měli jsme možnost vidět i miminka přisátá na matce. Nour nám vysvětlil, že na každém břehu je jiná mafiánská banda a že bitky  mezi nimi jsou na denním pořádku. Taky nám radil hlídat si věci, že se nebojí skočit i do lodi pro jídlo, naštěstí k nám nikdo neskočil. 
 
 
Druhou atrakcí byli orli, kteří jsou symbolem Langkawi, a kteří nám vesele lítali nad hlavami a slétávali se na hozené jídlo. Bylo jich tam alespoň 15.
 
Po cestě najednou pan řidič zastavil a vrátil se s námi zpět, protože na kmeni uvidil malého krokodýla. Tedy tvrdili nám, ze to je krokodýl, ale pak z nich vypadlo, že to je vlastně varan. Najdete ho na obrázku?
Pak už se řeka více a více zužovala, až jsme přijeli ke Krokodýlí jeskyni, kde sice žádní krokodýli nebyli, ale hned za ní nám Nour ukázal chodící ryby. Tedy ryby, které mají nohy a než jdou na souš, nepustí si vodu do pusy a až jim dojde, tak musí zase zpátky do vody.
 
Za zatáčkou už na nás čekala rybí farma, kde nám mladý průvodce ukázal různé druhy ryb, nakrmil rejnoka, vysvětlil, které ryby by nás snědly, měli dokonce i Nema a samozřejmě kraby, humry a ryby, které vám vylovili a připravili k obědu, to mě ale přijde trochu drastické.
 
Po rybí farmě jsme se vydali do netopýří jeskyně, kde nás Nour nejdřív varoval před opicemi, které vypadaly dost odhodlaně něco ukrást, takže jsme neměli nic vyndávat. Íránka si vyndavala foťák z kabelky a hned se vedle ní seběhli a tvářili se zle. Nour říkal, že se jim nikdy nemáte dívat do očí, že si myslí, že budete útočit. Taky kdybyste se někdy ztratili v džungli a nevěděli, co jíst, jezte to, co opice. Netopýři jeskyně byla opravdu plná netopýrů (ne jako Krokodýlí jeskyně), ještě že chrupali a jen viseli dolů, kdyby se probudili, tak bych asi dost křičela.
 Třetí zajímavostí u jeskyně byli krabící, kteří se zrovna prali o samici. Prý s šampiónem odejde samička mrknout na jeho příbytek a když se jí líbí, tak se k němu nastěhuje. A když ne, tak jde hledat další dva, kteří se o ní poperou. Dobře to mají zařízené. 
Tady jsme také procházeli mangrovovým hájem, kde Nour utrhl lísteček z jednoho druhu mangrovnikíku a varoval nás, že bílá šťáva, která z něj po utrhnutí vytéká, je jedovatá a může vás oslepit nebo zvířata paralizovat (proto ji místní používali při lovu na šípy). Také ji ale v malém množství používali k očistě organismu, tedy k vyvolání extrémního průjmu, který zastavili až vypitím kokosové vody. Obecně nám říkal, že i kokosový olej je hodně prospěšný a máme jím nahradit olej olivový, který není na vaření určený.
 
Po jeskyni už jsme se vydali na otevřené moře, kde jsme nadskakovali a voda šplouchala až do lodi. Na druhé straně, sotva 5 kilometrů od nás, se už rozprostíralo Thajsko. My ale opět zahli do vnitrozemí, kde jsme na plovoucí restauraci dostali k obědu smaženou rýži s kuřetem a výlet ukončili na pláži kousek odtamtud. Za 600 korun opravdu super celodenní výlet se spoustou přírodních zajímavostí.
 
 

1 komentář: