sobota 11. února 2017

Indonésie: Bali 6

Naším posledním útočištěm na Bali se stal Seminyak, středisko na dvanáctikilometrové pláži na jihozápadním pobřeží. Říká se, že je klidnější než Kuta, což je velice živé (pařící) středisko, ležící na stejné pláži, a tak jsme mu daly přednost. Je pravda, že živo bylo tak akorát, ale pláž a moře byly obrovským zklamáním. I když se jedná o nejvyhledávanější pláž na Bali s těmi nejluxusnějšími hotely, pláž byla plná odpadků, které plavaly i v moři. Není moc příjemné, když stojíte v moři a kolem vás plavou plastové sáčky, lahve, větve i prezervativy. Tohle má být ten propagovaný ráj, za kterým se táhnou statisíce turistů? Potkaly jsme spoustu turistů, kteří z toho byli překvapení a otrávení, stejně tak my tohle na Bali nečekaly. Nevím, jestli to je obdobím dešťů, které spláchne vše z ulic, nebo to je celoroční situace, ale nerozumím tomu, že nikdo neuklidí alespoň tu pláž. Další nepříjemností byl velký vítr po všechny dny, který zvedal nejen jednu vlnu za druhou, ale hlavně písek, který se vám nalepil úplně všude. Takže jsme v moři byly celkem dvakrát, v obou případech jen po pas a společně s pár odvážlivci z celé pláže. Většina turistů se po pláži jen procházela. Neumím si představit, že bychom tady měly zaplacený hotel na týden nebo 14 dní, jako většina turistů, to by byla pěkně zkažená dovolená.
My si to ale zkazit nenechaly a radovaly jsme se alespoň z úžasného ubytování, našeho nejlepšího na Bali. Ubytovaly jsme se opět v soukromí, tentokrát u rodiny, která pronajímala 3 pokoje kousek od moře v relativně klidné ulici. Pokoj byl krásně čistý s povlečenou dekou, klimatizací, zafóliovanými dírami, televizí, ledničkou, koupelnou se závěsem mezi sprchou a toaletou a teplou vodou, prostě luxus! Navíc na nás čekalo ovoce na uvítanou a voda, kterou každý den při úklidu doplňovali zdarma. Snídaně byla v ceně, skvělý banánový lívanec, toust, omeleta, smažená rýže nebo nudle, společně s čerstvým ovocem a čajem nebo kávou na terásce. To vše za pouhých 600 Kč na noc. Navíc jsme často využívaly nabídky oběda či večeře (toast s omeletou, smažené nudle nebo rýže) za 30 Kč, tedy za nejlevnější cenu na Bali. Navíc nám tu už přálo počasí, takže pršelo jen v noci a svítilo sluníčko, které jsme první týden neviděly.

Během dne jsme chodily chviličku na pláž nebo na nákupy (opět otravné, ale co se dá dělat). Nejlepší byl den strávený v aquaparku Waterbom v Kutě, který sice stál téměř 1000 Kč, ale sehnaly jsme si slevu 15 procent na internetu, a opravdu to stálo za to. Krásná zahrada s různými druhy otevřených i uzavřených tobogánů, s i bez kruhů, ve dvou či po jednom. Nejvíc nás zaujaly 3 hodně strmé tobogány, kde vás pro větší rychlost nahoře zavřely do takové kabinky a pak nechaly spadnout podlahu, takže jste se dolů řítili neuvěřitelnou rychlostí. Samozřejmě tuhle atrakci jsme s Péťou vynechaly. Dále si návštěvníci mohou vyzkoušet umělou vlnu, trampolíny, masáž, či využít spousty stánků s občerstvením, prostě zábava na celý den pro celou rodinu.
 
 
Tam i zpátky jsme se rozhodly využít první veřejné dopravy, kterou jsme na Bali potkaly, a to společnosti Kura Kura, která provozuje několik linek po okolí. Naše linka jezdila každých dvacet minut, i když provoz se většinou vůbec nehýbe, takže čas je hodně orientační. Jely jsme ale hezkým klimatizovaným minibusem, lístek jsme si koupily u pana řidiče za 40 Kč jednu cestu a musely jsme přestoupit na jejich terminálu. Moc turistů službu nevyužívá, protože o ní nejspíš neví, nebo mají půjčené skútry nebo jezdí taxíkem, ale je to škoda.
 Předposlední den jsme vyhradily hýčkání, tedy návštěvě jednoho z mnoha salónů krásy. Dopřály jsme si celý balíček s balijskou masáží, kosmetikou, manikúrou a pedikúrou za 380 Kč, tedy úplně zadarmo (aspoň něco je na Bali levné - samotná masáž vyjde na 150 Kč za 45 minut). Měly jsme s Péťou každá svou dámu, která zvládla všechny procedury. Nejdříve začaly balijsou masáží, která byla v mnohém odlišná - drobné dámy naskočí k vám na lehátko a nejprve přes šátek hodně promačkají záda, nohy i ruce, za občasného bouchnutí do svalu, kterého jsem se vždycky lekla, hodně masírovaly i boky, nohy, ruce i hlavu, až to někdy dost bolelo. A to jsme si na začátku zvolily střední sílu, to by mě zajímalo, jak vypadá ta nejsilnější masáž. Ale celkově byla masáž krásně uvolňující. Pak jsme pokračovaly kosmetikou na lehátku, která byla příjemná, ale žádný zázrak (čištění, peeling, maska a krém). Poté jsme se přesunuly do křesla, kde nám krásně upravily nehty na rukách i nohách, už jsem to potřebovala jako sůl. A za ty peníze bych klidně chodila každý týden.

Pár poznámek:

  • Všude je hodně ochranky - před hotely, obchodními centry, restauracemi - kontrolují batohy, auta i motorky. Nevím, jestli tu něco hrozí nebo jen potřebují vytvořit pracovní místa.
  • Většinou k jídlu dostanete lžíci a vidličku, s nožem se moc nesetkáte.
  • Jak poznamenala Péťa, je tu takový horko, že vám ani jídlo nestačí vystydnout. Já jsem nadšená.
  • Některé věci tu jsou nehorázně drahé - mléčné výrobky, masné výrobky, ale třeba i tampóny (200 Kč za 12 kusů).
  • Neberte si hezké oblečení, v prádelně vám ho stejně zničí ( na Langkawi mi udělaly fleky jak od šmíru na kraťasech, na Bali mi zničili 3 bílá trička, která už jsou béžová s obřími oranžovými fleky)
  • Na skútrech vozí vše, od obědů v sáčcích nebo banánových listech po krekry a zboží na prodej.
  • Chodníky slouží spíš pro zakrytí stoky a jsou v nich často odkryté betonové části, takže neustále koukáte pod nohy, abyste do nějaké díry nežuchli.
  • Benzín je opravdu všude, jak už jsme psaly.
Závěr:
Bali je ostrov plný zeleně, květin, chrámů, soch a kultury. Je to ale také turismem zkažené místo plné otravných prodejců a řidičů, kteří na vás chtějí vydělat. Na Bali prostě není nic zadarmo a pro Čechy už není tak levno, i když my hodně šetřily a zvažovaly výdaje. Od Bali jsem očekávala nejvíc, protože to je přeci vyhlášený ráj na zemi, a také proto mě asi nejvíc zklamalo a už bych sem znovu nejela. Přesto to byla krásná dovolená plná zážitků, především přírodu mají opravdu krásnou. Pokud se na Bali vydáte, pak bych spíš doporučovala vyhnout se období dešťů a také po ostrově cestovat, jedno místo se brzy omrzí a navíc každé místo nabízí něco jiného. A pevné nervy s sebou.

Ceny v rupiích (1000 rupií = 1,8 Kč)
Ubytování v soukromí na noc za pokoj - 180-300 000
Jídlo ve warungu - 30-50 000
Jídlo v restauraci - 50-120 000
Džus 15-50 000
Koktejl 75-150 000
Voda 1,5 l - 8-12 000
Řidič na celý den - 600 000
Vstupy do chrámů - 10-25 000
Masáž 65-120 000

Celkem vyšlo 14 dní na Bali na 22 000 Kč, což není špatné. Letenky měla Péťa v akci za 12 000 Kč s Turkish, 10 000 Kč nám stačilo na ubytování v soukromí, jídlo, výlety i suvenýry, ale hodně jsme se uskrovňovaly, především v jídle. Samozřejmě při pobytu v hotelu, jídlu v restauracích a výletech s cestovkou by podle mě byly náklady na pobyt dvojnásobné.


Žádné komentáře:

Okomentovat