neděle 7. května 2017

I v Čechách je krásně - Litomyšl, Nové Hrady a Konstantinovy Lázně

Díky moc za Vaši podporu při psaní blogu, jsem moc ráda, že jste mohli alespoň touto cestou cestovat se mnou a že jste se těšili na mé příspěvky. Proto jsem si řekla, že sem občas hodím nějaký příspěvek z cest po České republice nebo po Evropě, aby Vás mohl případně také inspirovat k návštěvě. Od svého návratu jsem byla na 4 krásných výletech v Čechách, o které se s Vámi ráda podělím. A tady jsou první dva.
První výlet byl jen na skok naším novým bourákem kabrioletem (pro znalce - Mazdičkou MX5 NA) do asi hodinu a půl vzdáleného historického města Litomyšl, kde jsem nikdy předtím nebyla. Auto jsme zaparkovali na Smetanově náměstí (parkování o víkendu zdarma) s krásně zachovalým podloubím a množstvím historických domů, jejichž přízemí nabízí spoustu obchodů, cukráren, kaváren a restaurací. 
 Náměstí se nejmenuje Smetanovo jen tak náhodou. 2. března roku 1824 se v tomto městě v rodině sládka zámeského pivovaru Františka Smetany a jeho ženy Barbory jako jejich 11. dítě a zároveň první syn narodil dnes  světoznámý skladatel Bedřich Smetana. Jeho odkaz udržuje Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl a také jeho socha přímo na náměstí. 
Nejznámějším místem Litomyšle je bezpochyby renezanční zámek s arkádami, divadlem, pivovarem a parkem, který je zapsán na seznamu světového kulturního děditství UNESCO. K tomuto státnímu zámku se z náměstí dostanete sotva za 5 minut, jen počítejte s malým kopečkem. Přímo do zámku jsme nešli, ale prošli jsme si jeho nádvoří, jeho park s umělým potůčkem a zvláštními lavičkami z lamina (skoro jako kanoe) a taky moc hezky řešený prostor pro děti, kde se zábavnou formou dozvíte spoustu zajímavostí o zámku, jeho obyvatelích i jak se žilo na zámku dříve, a to zcela zdarma. Navíc můžete procházet různými komnatami, otvírat různá okénka, dívat se do dalekohledů a otvírat knihy, abyste našli 5 speciálních slov, indícií, pomocí kterých otevřete dveře tajné komnaty. Fakt super zábava i pro dospělé (znátě mě).
 
Z prostor zámeckého pivovaru je dnes konferenční sál, kde zrovna probíhalo setkání s meditacemi a astrologickou tematikou. Průchodem podél tohoto sálu jsme opustili prostory zámku a vydali se do klášterních zahrad spolu s kostelem Povýšení sv. Kříže a chrámem Nalezení sv. Kříže, odkud byl krásný výhled na zadní část domů Smetanova náměstí, z nichž mnohé jsou krásně renovovány, aby odpovídali moderním požadavkům. Cestou zpátky k naměstí a k autu jsme se zastavili na oběd v jedné z mnoha zahrádek a ještě si prošli podloubí, samozřejmě se zastávkou v jedné z cukráren.
Cestou zpátky jsme si trochu odbočili do nedaleké obce Nové Hrady s jedinečným rokokovým zámkem v soukromém vlastnictví rodiny Kučerovy (pozor, Nové Hrady jsou i v jižních Čechách, tyto jsou ve východních Čechách). Mimo zámku můžete navštívit romantické jezírko s terasami, přírodní bludiště, kde jsme se málem ztratili, Muzeum cyklistiky, Galerii klobouků, přírodní amfiteátr, stáje či farmu s obrovským množstvím zvěře, především daňků. Cestou zpátky jsme prošli i Křížovou cestu s celkem 14-ti zastaveními a míjeli skupinu asi 50-ti osob, kteří spolu s farářem za doprovodu kytary celou cestu prošli. O tomto místě jsem nikdy předtím neslyšela, ale musím říct, že je to jeden z nejhezčích zámků a obecně areálů, které jsem kdy navštívila. 
Druhý výlet je pro milovníky lázní, odpočinku a wellness. S mamkou jsme hledaly nějaký hezký víkendový pobyt o Velikonocích, kde bychom si mohly pořádně odpočinout, pokecat a nabrat nové síly (tedy především mamka, já jsem nezaměstnaná, takže jsem odpočatá dost:-)). Jelikož jsme se rozhodly na poslední chvíli, většina pobytů byla již obsazená, a tak nebylo z čeho vybírat. A tak nakonec vyhrály Konstantinovy Lázně, které jsme v podstatě neznaly, ale které nás moc mile překvapily. Jedny z nejmenších lázní u nás se nachází v západních Čechách, asi 40 kilometrů od Plzně, prakticky uprostřed lesa a parků. 
 Sice malá obec, ale přesto tu najdete obchod, cukrárnu, několik restaurací, lázeňský pavilon společně s několika lázeňskými domy a bazény. Nečekejte v lázeňských domech žádný luxus, ale pokoje jsou čisté, mají vše, co potřebujete, a příjemný personál tu také najdete.  Ale hlavně tam je klid. Místní lázně se specializují na poruchy kardiovaskulárního systému a na léčku pacientů po operaci kyčlí. Hlavní léčebné metody jsou založeny na využívání místní minerální vody s největším obsahem oxidu uhličitého ze všech pramenů v ČR. Samozřejmě že otrlí jedinci mohou tuto vodu pít z Prusíkova pramene, ale na mě to moc smrdí. My měli v rámci wellness balíčku v ceně ubytování v lázeňském domě Jirásek, polopenzi, solnou jeskyni (trochu nuda), částečnou masáž (moc příjemný) a perličkovou koupel (fajn relax). Ale hlavně jsme se procházely v parku, navštívily místní cukrárnu s rozsáhlou nabídkou palačinek, ale především jsme odpočívaly, protože s teplotami kolem 0 t na velké výletování nebylo. Cestou domů jsme se ještě stavily na zámku v Hořovicích, kde už jim krásně kvetly jarní rostliny, a tak jsme udělaly pár kytičkových fotek a svištěly domů. Konstantinovy Lázně jsou ideální pro ty z Vás, kteří touží po útěku z ruchu velkoměsta, po odpočinku v přírodě za doprovodu příjemných procedur a dobrého jídla. 
Doufám, že jsem Vás alespoň trochu navnadila na cestování po zemích českých. Příště se můžete těšit naformace z návštěvy Adršpašsko-teplických a Broumovských skal a návštěvy Fajn Parku v Chlumci nad Cidlinou, který je ideálním pro rodiny s dětmi. Tak výletům zdar!

Žádné komentáře:

Okomentovat